Kolon Güçlendirme Nedir?
Beton yapılardaki çatlaklar, çeşitli katkıda bulunan faktörlerden kaynaklanır. Görünümü etkileyebilirler veya önemli yapısal bozulma ve dayanıklılık eksikliğine işaret edebilirler. Hasarın tamamını temsil edebilirler veya çok daha büyük boyuttaki sorunların işaretleri olabilirler.Bu çatlakların önemi, yapının tipine ve ayrıca çatlamanın sebebine ve doğasına bağlı olacaktır. Çatlaklı beton yapının uygun onarımını belirlemek için, nedenin değerlendirilmesi ve bu nedenleri hesaba katan bir onarım prosedürü tasarlaması gerekir. Kolon güçlendirmesi denildiğinde akla gelecek ilk yöntemler çelik ve betonarme manto teknikleri olacaktır. Betonarme yöntemiyle yapılacak olan kolon güçlendirme çalışmalarında kolonların etrafına yeni demirler örülüp kalıbı çakılır. Sonrasında ise eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalacak şekilde güçlendirme işlemi yapılır.
Kolon Güçlendirme Yöntemleri
Kolon güçlendirme yöntemleri iki ayrı mantolama işlemi olarak incelenebilir. Çelik manto ve betonarme manto olarak ikiye ayrılabilecek kolon güçlendirme yöntemleri, birbirlerinden farklı tekniklerle yapılmaktadır. Beton ile yapılan kolon güçlendirme işlemlerinde teknik genel olarak; güçlendirilmesi planlanan kolonun çevresine demirler örülüp kalıbı çıkarılarak yeni bir kolon yapılması şeklindedir. Bu yöntem ile güçlendirilecek eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalarak güçlendirilir. Yapımı çelik ile yapılan kolon güçlendirmeye göre daha kolay ve daha uygun maliyetli olabilen beton ile kolon güçlendirmesi işlemi, aynı nedenlerden ötürü çelik mantolamaya göre daha sık tercih edilmektedir.Betonarme yöntemine göre daha pahalı bir yöntem olan çelik manto ile kolon güçlendirme işleminde moment aktarımı sağlanamamaktadır. Çelik ile yapılan mantolama işlemleri kolon güçlendirme işleminde başarılı sonuçlar ortaya çıkarsa da yapım aşaması zor ve maliyeti fazla olabildiğinden betonarme kadar tercih edilmemektedir.
Bir diğer kolon güçlendirme işlemi ise karbon fiber güçlendirme olacaktır. Kolonların etrafının karbonla güçlendirilen polimer FRP kumaş ile sarılmasıyla gerçekleştirilen bu yöntem; hızlı ve pratik olmasıyla da öne çıkıyor. Çelik ve beton ile kolon güçlendirme işlemleri dışında diğer bir seçenek ise epoksi enjeksiyonu olacaktır. Epoksi enjeksiyon, genişliği belirli bir aralık arasında değişen beton yapılardaki çatlakları onarmak için kullanılan yaygın bir prosedürdür.Çeşitli genişliklerdeki çatlaklar için tasarlanmış özel epoksi reçine formülasyonları vardır. Çatlak boşluğunun genişliği ile ilgili epoksi reçine seçimi kritik bir konudur.